31. maj – dan, ko vržem cigarete v smeti

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Letos ta poteka pod geslom “Zaščita mladih pred manipulacijo industrije in preprečevanje njihove uporabe tobaka in nikotina”, kot je predlagala Svetovna zdravstvena organizacija. Tematika odseva ključni cilj boja proti uživanju tobaka in nikotina – preprečevanje njunega uživanja med mladostniki. 

Na naklonjenost mladostnika kajenju v veliki meri vpliva odnos, ki ga imajo odrasli do kajenja. Dejstvo je, da so otroci kadilcev bolj odprti za skušnjavo cigaret kot pa otroci nekadilcev, zato je koristno, da kajenje opustimo čim prej. Pri procesu opustitve ni potrebno, da ste sami, temveč vam pri tem lahko pomagajo številni strokovnjaki.

Kot najučinkovitejša metoda pri večini kadilcev se je izkazala organizirana oblika pomoči, to pomeni, da se je posameznik kadilec vključil v skupinsko ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja. Takšna oblika svetovanja za opuščanje kajenja se na Goriškem že izvaja v Centru za krepitev zdravja Nova Gorica ter tudi v Centru za krepitev zdravja Ajdovščina in Zdravstveno vzgojnem centru Tolmin. V programu se posameznik s pomočjo svetovalca poda na pot zmanjševanja ali popolne opustitve kajenja. 

Cigarete imajo številne škodljive učinke, ki delujejo neposredno na pljuča in srčno-žilni sistem, resne posledice pa nosijo tudi nekadilci, izpostavljeni pasivnem kajenju, zato želimo s tem zapisom vse kadilce spodbuditi k opustitvi kajenja. Če tega ne zmorete sami, so vam na Goriškem na voljo tudi za to usposobljeni strokovnjaki, ki vam pri tem lahko pomagajo. Le popolna opustitev kajenja lahko pomembno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, rakava obolenja ter druge bolezni, ki jih povzroča tobak.

Sprejmite koristno odločitev za svoje zdravje in opustite kajenje že danes! Pokličete lahko v Center za krepitev zdravja Nova Gorica na telefonsko številko 05 33 83 381 ali 031 206 265 (Tanja).

Avtor: Nina Bizjak, aktivistka Goriška.si

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram