Fašizem in rasizem nista mnenji

In trobente gasilcev so tedaj zatrobile skozi gneče, a je bila potem še večja zmešnjava, ker črni možje niso pustili avtomobilov, da bi prišli zraven. Obkolili so jih in plezali nanje in grabili gasilcem cevi iz rok.«*

Pravzaprav je naključje, da je bilo gibanje Black Lives Matter, ki vse od tedaj aktivno deluje in protestira proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, leta 2013 ustanovljeno prav 13. julija, to je dan, ko so leta 1920 fašistični škvadristi zanetili požar v tržaškem Narodnem domu in nato preprečili gasilcem, da bi ga pogasili. Poslopje, ki je bilo hotel, zbirališče in ponos tržaških Slovencev, je pogorelo do tal.

Shod v opomin nedavnim dogodkom v Združenih državah in proti vsaki obliki diskriminacije so prav danes, 13. julija 2020, organizirali tudi v gibanju Forum Gorizia/Gorica na Trgu Evrope med obema Goricama. Naslovili so ga kratko in zgovorno: »Fašizem in rasizem nista mnenji«.

Shoda smo se udeležili tudi aktivisti združenja Goriška.si, ki skupaj z mnogimi predstavniki civilne družbe z zaskrbljenostjo zremo v vse bolj nestrpno družbeno klimo, posege politike v svobodo izražanja in svobodo medijev ter potvarjanje zgodovinskih resnic in dejstev s strani vidnih političnih predstavnikov doma in v tujini.
Ob 100. obletnici fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu tudi Goriška.si kliče NE! rasizmu, fašizmu in totalitarizmom v Evropi in svetu!


Zapisal: Gabrijel Fišer

*Boris Pahor, Grmada v pristanu

Picture
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram