Igre z gumbi

V času samoizolacije, ko smo ljudje zaradi virusa COVID-19 prisiljeni več časa preživeti znotraj štirih sten, se marsikdo sprašuje, kaj početi in predvsem kako koristno in zabavno preživeti čas s svojimi otroki. Tokrat vam predstavljamo izredno enostavno igro, za katero ne potrebujete nič več kot samo GUMBE!

Skoraj vsak med nami ima nekje na dnu omare ali v pozabljenem kotičku predala kakšno škatlico z gumbi. Navada še iz časov, ko so nas mame učile, “če se strže gumb, ga daj v žep in prinesi domov, da zašijemo”.  No, sama imam celo škatlo gumbov predvsem za drugi namen.  Z otroki nad 8 let jih uporabljam pri računalniških delavnicah za razumevanje konceptov, kot so algoritem in razvrščanje podatkov, z otroki pod 8 let pa se igramo igre, ki spodbujajo razvoj matematično-logičnega mišljenja (izražanja, spoznavanja oblik in barv) ter pripomorejo k razvoju miselnih operacij, ki so osnova za seštevanje in odštevanje. Po koncu igre tudi z gumbi kaj ustvarimo; zapestnico, čestitko ali kaj drugega.

Z ustvarjanjem krepimo predvsem tako imenovano področje umetnosti, pri katerem spodbujamo divergentno mišljenje (npr. ko predmete uporabimo za druge stvari, kot je njihov osnovni namen – gumb za glavo človeka na čestitki ali gumb kot povezovalna enota) in dopuščamo otroku, da se izrazi. Pri tem je zelo pomembno, da ne podajamo točnih navodil in otroka ne usmerjamo sami oz. določamo izgleda končnega izdelka, ampak smo mu v pomoč, če jo potrebuje.  Pri igri in ustvarjanju z gumbi krepimo tudi fino motoriko.

NAMIG: V kolikor nimate gumbov, lahko razvrščate tudi plastične zamaške in na koncu iz njih izdelate kakšne živalice.

NAVODILA ZA IGRE:

  • RAZVRSTITE GUMBE PO VELIKOSTI (MAJHNI-VELIKI): Lahko jih preprosto date v skupine, veliki na en kup, srednji na drugi, mali na tretji kup. Lahko postavite kolone ali kače, s tem da podate navodilo “Začni z najmanjšim gumbom,” ali “Začni z največjim gumbom”. Gumbe lahko primerjamo tudi tako, da položimo enega na drugega in ocenimo velikost. ​
Picture

  • RAZVRSTITE GUMBE PO BARVAH: Razvrstite vsako barvo gumbov v svojo skupino; rumene skupaj, zelene skupaj, modre skupaj, itd. Skupaj poiščite kategorije gumbov, ki odstopajo od ostalih skupin in jih poimenujte, npr. mavrični gumbi, vzorčasti gumbi, posebni gumbi, dvobarvni gumbi,…
Picture


  • PREŠTEJTE GUMBE: Pred pričetkom štetja najprej samo ugibajte koliko gumbov je v posamezni skupini. Nato naj vsak prešteje svoje gumbe in napiše število na list. Če otroci še ne znajo šteti, štejte skupaj z njimi, ali pa štejte vi, oni pa naj spremljajo. Primerjajte ugibanja z realnim številom gumbov posamezne skupine.
Picture

  • IZ GUMBOV NAREDIMO ZAPESTNICO: Potrebujemo vrvico in gumbe. Na vrvico nanizamo gumbe enega za drugim ali pa jih z različnimi vozli povežemo med seboj. Lahko izkoristimo priložnost za učenje prvega dela vozla za vezanje vezalk na čevljih.
Picture


  • Z GUMBI OKRASIMO ČESTITKO: Potrebujemo karton, silikonsko lepilno pištolo ali pa katero drugo lepilo, barvice ali flomastre in gumbe.
Picture

PRI IGRI BODITE POZORNI, DA MLAJŠI OTROCI GUMBOV NE DAJEJO V USTA, ZARADI NEVARNOSTI ZADUŠITVE!
Ravno tako bodite pozorni na to, da bodo otroci po končani igri pospravili za seboj in da v času igre gumbi ne bodo leteli po celi sobi. S tem jih navajamo na skrb in red.

Avtor: Gordana Erdelić, aktivistka Goriske.si
Avtorica je bila več let zaposlena v vrtcu kot vzgojiteljica, sedaj pa samostojno dela z otroki na področju vzgoje in izobraževanja, predvsem na področju digitalnega opismenjevanja. ​

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram