Kinemax za obe Gorici!

Gradnja nakupovalnih centrov ter filmskih in drugih multipleksov je močno spremenila arhitektonsko podobo mest. Tako rekoč vsa predmestja širom Evrope so si zelo podobna; ogromne hale s komercialnimi površinami, množica razbeljene pločevine pred njimi ter grdi, brezdušni in umetno ustvarjeni lokali in kotički za druženje ljudi. S tem konceptom se postavljata na stranski tir tudi druženje mladih in manj mladih na mestnih površinah ter trajnostna mobilnost v urbanih okoljih. Ni treba posebej poudarjati, da se velika večina obiskovalcev filmskih multipleksov na predstave pripelje z avtomobilom.

Ko je nanesla beseda na kino v Novi Gorici, so se mnogi navduševali prav nad tem, nad še eno veliko dvorano v bližini katerega od nakupovalnih središč, po vzoru Kopra ali Vileša. Le malokdo pa je pomislil, da imamo le nekaj sto metrov od meje, na Travniku v središču Gorice, že kino z več dvoranami Kinemax, v isti stavbi pa imata prostore tudi Kinoatelje in goriška mediateka. Gre torej za pravo središče filma in avdiovizualne umetnosti na privlačni lokaciji pod goriškim gradom, ki je s središčem Nove Gorice povezana tudi s kolesarsko stezo.

Kljub šibkemu oglaševanju v Kinemax že vrsto let zahaja maloštevilna, a zvesta publika s slovenske strani. Tudi sam Kinemax obiskujem dokaj redno že od študentskih časov, kar je že … khm … kar dolgo, vsekakor pa več kot 15 let. Vselej sem se spraševal, zakaj ne bi ta kinematograf lovk iztegnil tudi čez mejo. Zakaj bi gradili nov, neekološki in netrajnostno zasnovani objekt, če se lahko preprosto dogovorimo za skupno zgodbo, v katero bi zajeli ustvarjalce in obiskovalce z obeh strani meje in s tem obogatili goriški prostor?

Ko smo v Goriški.si leta 2018 sestavljali predvolilno strategijo in ko smo po zmagi na volitvah zastavili projekte, ki bi jih lahko izvedli, smo si za enega od pomembnih ciljev zadali tudi to, da v Kinemax pripeljemo še več filmov v slovenščini ali s slovenskimi podnapisi ter s tem vzpostavimo prostor, ki bi povezoval obe mesti.

Uresničenje te zgodbe je odraz dobrega sodelovanja Goric na različnih področjih. Veselim se in ne dvomim, da bodo Novogoričani novost dobro in množično sprejeli, in da je to le prvi v vrsti mnogih skupnih korakov na tem področju.

​Zapisal: Gabrijel Fišer

Picture
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram