Naj evropski politiki ne spodkopavajo skupne prihodnosti obeh Goric!

Župan MONG dr. Klemen Miklavič si skupaj z ekipo že vse od izvolitve prizadeva za poglobljeno sodelovanje Nove Gorice in Gorice na različnih področjih ter za sožitje in medsebojno slogo prebivalcev obmejnih območij. V tem duhu je dr. Miklavič že prvi dan potem, ko je formalno nastopil župansko funkcijo, obiskal goriškega župana Ziberno in napovedal plodno sodelovanje med mestoma. 

Na slovenski kulturni praznik se je dr. Miklavič med obiskom goriške osnovne šole G. I. Ascoli pogovarjal z otroki in mladimi o narodnostno in jezikovno mešanem območju, o zgodovini in o soustvarjanju skupnega prostora in čezmejne gospodarsko, kulturno in infrastrukturno napredne regije. Generacija, ki danes nabira znanje v šolskih klopeh in na kateri bo temeljila prihodnost regije, je že rojena v času  odprtih meja in se jim zato zdi toliko bolj naravno, da se skupni prostor razvoja enotno in složno.

Župani Nove Gorice, Gorice in Šempetra-Vrtojbe so 13. februarja skupaj odstranili mrežo na slovensko-italijanski meji v bližini kajak centra med ulicama Via degli Scogli in Pot na Breg kot simbolno dejanje povezovanja med mestoma in regijama ter kot napoved skorajšnje gradnje novih kolesarskih in pohodniških povezav.

V kontekstu sloge in skupnega obmejnega sobivanja se je dr. Miklavič tudi odzval na nedavne dogodke ob bazoviški fojbi in sporne izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki jih glede na zgodovinski kontekst dogodkov lahko razumemo kot poskus enostranskega tolmačenja zgodovine, neskladen z vrednotami in vizijo združene Evrope. V odprtem pismu je dr. Miklavič Tajanija pozval k odstopu.

Odziv novogoriškega župana je naletel na izjemen odmev v obmejnem in tudi širšem italijanskem prostoru. Celostransko reportažo iz Nove Gorice je objavil torinski dnevnik La Stampa; naslov govori sam zase: „V Novi Gorici, mestu, ki premaguje meje“.

V prilogah si preberite odprto pismo novogoriškega župana in reportažo dnevnika La Stampa.

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram