Nizozemci vedo za Lokovec – pa ve zanj Nova Gorica?

V nekdanji gostilni Winkler v Srednjem Lokovcu je 26. januarja potekala predstavitev obsežnega zbornika Krčme in gostilne na Trnovsko-Banjški planoti, ki ga je izdalo Kulturno turistično društvo Lokovec, uredil pa član društva Goriška.si Miroslav Šuligoj Bremec.

Radovedni obiskovalci so v nabito polni nekdanji gostilniški sobi dve uri zavzeto spremljali izčrpno predstavitev urednika in njegovih štirih sodelavk, ki jo je kot gost dopolnil tudi novi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Zbornik je rezultat večletnega strokovnega dela in ni samo popis stotine gostiln, pač pa tudi dragoceno gradivo za nadaljnje etnografske, kulturnozgodovinske in sociološke študije. Za glasbeni uvod in zvočno kuliso ob živahnem druženju, ki je sledilo strokovnemu delu, so poskrbeli Podokničarji.

Razprava je pokazala, da se je v stoletju po propadu Avstro-Ogrske na tem območju ne samo zdesetkalo število gostiln, pač pa je iz različnih razlogov (najprej italijanska okupacija po prvi vojni, za tem pa industrializacija in centralizacija po drugi vojni) strahovito upadlo tudi število prebivalstva. Izseljevanje v mesta je bilo povezano tudi s krčenjem osnovnošolske mreže, saj sta od nekdanjih številnih šol (samo v Lokovcu so bile tri) ostali samo šoli v Čepovanu in Grgarju.

Luč na koncu tunela za to prometno niti ne toliko odmaknjeno planoto, ki je ne pozna niti marsikateri Novogoričan, predstavljajo v zadnjem času tudi tujci iz oddaljenih predelov Evrope. Pred meseci sta v Lokovcu kupila hišo mlada Nizozemca iz Rotterdama, ki se sicer preživljata z veterinarsko dejavnostjo v domači deželi,  posestvo na planoti pa jima omogoča beg iz mestnega hrupa in vrveža v spokojno lepoto neokrnjene narave.

Tudi župan je v svojem nagovoru poudaril, da novo vodstvo mestne občine ne bo pozabilo na podeželje ter da bo skrbelo razvoj prepotrebne prometne in druge infrastrukture in tudi dograjevanje šolske mreže, ki je v pristojnosti lokalnih oblasti. Ključni preboj pa vidi v razmahu turistične dejavnosti (športni turizem v povezavi s kulturno in kulinarično ponudbo), kar bo nedvomno vplivalo tudi na povečevanje števila krčem in gostiln, kar se v zadnjem času že dogaja v nekaterih drugih predelih goriške regije.

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram