O Italijanih, Albancih in zdravniku, ki je šel smučat*

Ko je bila zaradi pojava koronavirusa pri nas nad celotno državo razglašena karantena, smo Novogoričani pokazali, da znamo in zmoremo.

Picture
Picture

​Vztrajajmo!

Ob vsesplošni poplavi novic o trenutnih izrednih razmerah je iz le-teh potrebno destilirati tiste, ki so verodostojne in relevantne. Priporočamo, da sledite objavam Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so vzpostavili tudi klicni center, preko katerega lahko osebno dostopate do dodatnih informacij. Lokalne novice spremljajte preko spletne strani Mestne občine Nova Gorica. Občina je zagotovila pomoč preko telefonske številke za nujno oskrbo na domu.

Picture

Česa še niste prebrali o COVID-19? S strokovnega vidika se lahko zaman trudim, da bi dogajanje bolje povzel, kot je to storil profesor dr. Alojz Ihan z Inštituta za imunologijo Univerze v Ljubljani v Koronavirus podkastu. Vabljeni k zanimivemu poslušanju oz. branju.

Kot med prav vsakim kriznim obdobjem doslej, tudi tokrat med ljudmi vznikata nemir in strah. Skupaj s širjenjem virusa se med ljudmi nalezljivo širita ksenofobija in stigmatizacija obolelih in ranljivih skupin. Strah pred tujim in občutek ogroženosti lastne varnosti sta instinkta, ki nas usmerjata v neracionalna razmišljanja in dejanja. In kot prav po vsakem kriznem obdobju, se vedno znova obračamo nazaj in ugotavljamo, kam smo brez potrebe trošili energijo. Zaman se trudimo z iskanjem krivcev in kazanjem s prstom. Ker Goriška ni odtujeno neobljudeno otočje sredi ocena, je bilo vseskozi le vprašanje časa, kdaj se bo virus pojavil pri nas. Virus je med nami. Na nas je, da z doslednim upoštevanjem navodil njegovo širjenje upočasnimo.

Pred zdravstvenimi delavci in drugimi zaposlenimi v kritični infrastrukturi (energetika, varnost, oskrba, komunala in drugi) je morda največja življenjska preizkušnja. Prav vsak posameznik pa lahko k temu pripomore, saj se na krizne razmere najbolje odzovejo družbe, ki so kolektivistično naravnane.

Dragi Novogoričani, pazimo drug na drugega in vztrajajmo!

*V naslovu najdite čevelj, ki vas najbolj žuli in pri sebi razmislite zakaj.

Avtor: Matija Šatej

Pomembne telefonske številke na enem mestu:

· 080 14 04 (vsak dan med 8. in 20. uro) - državni klicni center za vse informacije o koronavirusu
· 05 335 01 07 (vsak dan med 8. in 15. uro) - nujna oskrba z živili, higienskimi pripomočki in zdravili na domu
· 051 656 580 ali 051 656 558 (pon-čet med 8. in 20. uro, pet med 8. in 15. uro) - številka ZD Nova Gorica za odrasle s sumom na okužbo s koronavirusom
· 051 656 509 (med 8. in 15. uro) - številka ZD Nova Gorica za otroke s sumom na okužbo s koronavirusom
· 05 330 11 17 (v preostalem času) - dežurna služba (urgenca v šempetrski bolnišnici) za nujna zdravstvena vprašanja

Občanke in občane v primeru znakov okužbe pozivamo, da ostanejo v domači oskrbi in se poslužujejo telefonskega posveta z osebnim zdravnikom oziroma na zgoraj navedenih telefonskih številkah Zdravstvenega doma Nova Gorica in šempetrske bolnišnice.

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram