Prihodnost gospodarskega razvoja na Goriškem

​V Mestni občini Nova Gorica bo prvič po letu 2004 zrasla nova poslovna cona, v oktobru se je namreč začela gradnja  Poslovno-ekonomske cone Nova Gorica – Kromberk vzhod. V coni bo podjetjem na voljo 25.416 m2 površin, glavni pogoji pri izbiri podjetij pa bodo uspešnost, razvojna naravnanost, povezljivost in uporaba zelenih tehnologij. V coni bo na voljo vsa potrebna infrastruktura, z mestom bo povezana z avtobusnim prometom, v njej bo izposojevalnica koles Go2Go.

Če smo v zadnjih letih pogosto govorili o industriji 4.0, ki je pomenila predvsem digitalizacijo v poslovnih in proizvodnih procesih, Evropska unija že govori o industriji 5.0, ki bo v središče postavila človeka, trajnost in odpornost. Gospodarstvo bo imelo ključno vlogo pri reševanju izzivov prihodnosti, kot so skrb za vire, podnebne spremembe in družbena pravičnost.

V Goriški.si nas zelo veseli, da z gradnjo nove poslovne cone Nova Gorica in širša Goriška dobivata prostor za domovanje in razvoj visokotehnoloških podjetij, ki bodo zavezana zelenemu razvoju in ki bodo potrebovala znanje tukajšnjih ljudi. 

Prav v tem vidimo glavno in najodgovornejšo vlogo občine in njenih projektov – zagotoviti mora pogoje, ki bodo omogočali trajnosten in do virov ter družbe prijazen razvoj. Ugodno poslovno okolje, ki omogoča dobro plačane zaposlitve, je osnova za blaginjo.

Nova Poslovno-ekonomska cone torej pomeni še en vogal v mnogokotniku razvoja gospodarstva, ki ga sestavljajo še šole, univerza, Tehnološki park ter inovacijske inštitucije, kakršen je pred kratkim odprt XCenter.

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram