Protest proti fašizmom

Mestni svetniki Goriške.si in župan dr. Klemen Miklavič smo se v dne 19. 1. 2019 z udeležbo na tradicionalni proslavi na Pedrovem, ki jo vsako leto pripravijo v spomin na padle domačine ob vdoru nemškega okupatorja pozimi leta 1945, posredno pridružili protestu proti uradnemu sprejemu veteranov fašističnega odreda X MAS in shodu neofašistične organizacije Casapound v italijanski Gorici.

V idilični vasici na kraškem robu, za katero marsikdo, ki je doma zahodno od Branika, še niti slišal ni, se vsako leto v januarski burji ob skromnem spomeniku sredi vasi zbere množica domačinov in drugih, ki jim je mar. Mar za naše prednike, ki so padli za slovensko svobodo. Mar za vrednote sodobne Evrope. Mar za spoštovanje, medsebojno razumevanje, povezovanje, soustvarjanje.

Častna govornica na proslavi je bila poslanka Državnega zbora RS, mag. Meira Hot, ki je poudarila, da je pomembno, da se narodnoosvobodilnega boja s ponosom spominjamo in da tudi mlade generacije ne pozabimo, kaj so naši predniki storili za to, da danes lahko govorimo, pišemo, beremo, raziskujemo, razvijamo v slovenskem jeziku, živimo v svobodi in demokraciji.

Fašistična ideologija je v prvi polovici prejšnjega stoletja na območju celotne Primorske želela zatreti, si podjarmiti in celo izkoreniniti slovenski narod in s tem izraziti svojo superiornost ter iztrebiti naš jezik in naš narod. Z žalostjo in zaskrbljenostjo lahko vsakodnevno vidimo, da se tovrstna miselnost s težnjami proti enakopravnosti narodov, proti demokraciji ter ob širjenju sovražnega govora in nacionalističnih idej v zadnjem času v Evropi in svetu ponovno vzpenja. Žalosten pokazatelj današnje resnice je bil tudi sobotni goriški shod somišljenikov fašizma. Kot je v svojem odzivu na shod »X MAS« in tudi v govoru na proslavi na Pedrovem poudaril župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič: »Gre za jasno izpodbijanje vrednot sodobne Evrope, ki je zrasla na pogorišču dveh krvavih svetovnih vojn in ki v svojih idejnih temeljih zavrača fašizem in nacizem. Toleriranje pojava in zlasti dopuščanje javnega nastopanja skupin, ki navdih črpajo iz poraženih ideologij in temnih časov naše civilizacije, je jasen dokaz, da preveč zlahka pozabljamo na krivice in grozote, ki so jih tovrstne ideologije udejanjale v preteklosti in ki so sprožile val novih krivic sovraštva in nestrpnosti.”

Zato je pomembno, da se preteklosti spominjamo in se ob tem opominjamo, da je nujno nastopati proti vsakršnemu sovražnemu govoru, diskriminaciji, nacionalizmom in nasilju. Pomembno je negovati kulturo dialoga ter spoštovanja svobode vsakogar in vseh.

Na proslavi so nastopili še moški pevski zbor Branik in pevski zbor ter učenci OŠ Branik.
Po proslavi je vse obiskovalce pogostil domačin s kmetije Toncevi, Mark Smerajc.

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram