V šolo varno, zdravo in brez izpustov!

Da poletje jemlje slovo, nam letos bolj kot pogled na termometer pove pogled na koledar, poleg tega pa tudi vse krajši dnevi dajejo slutiti, da se bliža prvi šolski dan.
 
V Goriški.si smo se v svetniški pobudi, ki smo jo podali na seji mestnega sveta pred poletjem, spomnili na zelo uspešno akcijo „Pešbus“, ki jo je MONG v preteklih letih že izvajala. Da spomnimo, gre za vseslovensko pobudo, in sicer spremstvo prostovoljcev otrokom na šolskih poteh, ki spodbuja trajnostno mobilnost v mestu in gibanje na poti v šolo. V veselje nam je, da bo akcija potekala tudi letos, in sicer v organizaciji MONG na treh novogoriških osnovnih šolah od 16. do 27. septembra, table pa bodo ostale na šolskih poteh še dlje časa in vabile otroke in starše, da se peš podajo proti šoli tudi po uradnem zaključku akcije.
 
V prihodnje pa načrtujemo tudi nadgradnjo akcije na več šol ter tudi vključitev spremljevalcev na kolesih. Že v prihodnjem šolskem letu bo organizacijo in vodenje projekta od MONG prevzel Mladinski center v sodelovanju s šolami in prostovoljci. Smatramo, da je prav in bolje, da projekt vodijo šole in mladinske organizacije, kot pa da se z njim ponaša mestna oblast; ta mora poskrbeti predvsem za infrastrukturo in varno prečkanje cest na šolskih poteh. Prepričani smo, da bo „Pešbus“ rasel in živel tudi v prihodnje. Končni cilj teh prizadevanj pa je, da bi hoja, kolesarjenje, skirojanje in druge oblike gibanja postale prevladujoč način prihajanja otrok v šolo.
 
Če bi želeli med 16. in 27. septembrom kot prostovoljci pomagati pri spremljanju otrok v šolo, nas kontaktirajte. Vnesli vas bomo v bazo in vam posredovali vse potrebne podatke.

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram