Vsak dan, ki ga ne preživimo s svojimi otroki, je za vedno izgubljen

Vsako leto je prvi teden v oktobru namenjen otrokom. V tem TEDNU OTROKA se zvrsti več prireditev in predstav za otroke, več se pogovarjamo o pravicah otrok, skratka v tem tednu se namenja vsa pozornost otrokom. Tudi v Humanitarnem društvu Kid Nova Gorica vsako leto pripravimo prireditev. K sodelovanju povabimo otroke iz vrtcev, glasbenih šol, itd. in skupaj praznujemo ob petju, glasbi, plesu, igri in sladkarijah. Najbrž se strinjamo, da bi za otroke moralo biti prav vsak dan tako lepo poskrbljeno.

Žal, v našem društvu Kid čez celo leto vidimo veliko žalostnih zgodb. Od takšnih, da so otroci pomanjkljivo oblečeni v hladnejšem vremenu, da živijo v splošnem pomanjkanju, do takšnih, da starši nimajo denarja za nakup osnovnih šolskih potrebščin, kaj šele za plačilo kakšne učne pomoči.
Premalo je tudi tečajev slovenskega jezika za priseljence kar, poleg težav odraslih z asimilacijo v slovensko družbo, prinaša tudi veliko stisko za otroke. Prevajati morajo namreč staršem v šoli, v vrtcu, pri zdravniku, v trgovini... Opravljati morajo »službo« prevajalca staršem, namesto, da bi se brezskrbno igrali in predvsem bili otroci. Mislim, da bo mojemu mnenju vsakdo pritrdil, če zapišem, da je to preveliko breme za otroka.

Bodimo jim dober zgled, to je najboljša pridiga. Potrudimo se, da si bodo ustvarili dobro podobo o sebi, večkrat jih moramo javno pohvaliti, če je že potrebno, pa jih kritizirajmo raje na štiri oči.
Ne pozabite, otroci še prehitro odrastejo in vsak trenutek, ki ga ne preživimo s svojimi otroki, je za vedno izgubljen.

Zapisala: Majda Smrekar, vodja Humanitarnega društva KID Nova Gorica in aktivistka Goriška.si

Picture
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram