Zdravo srce in ožilje za dolgo in kvalitetno življenje

Po uspešno izvedeni akciji ob dnevu žil, ki je v Eda centru potekala 15. marca in pri kateri so aktivno sodelovali tudi aktivisti Goriške.si, je v soboto, 23. marca, v veliki dvorani Mestne občine potekal redni letni občni zbor Društva za zdravje srca in ožilja, podružnica za Severno Primorsko, ki ga je spremljal bogat kulturni program. Poleg predsednika Podružnice prim. Herberta Bernhardta, predsednika Društva prim. Matije Cevca in vabljenega predavatelja, pulmologa Gaudencia Lucasa Triepa, je prisotne nagovoril tudi mestni svetnik Goriške.si in kirurg Gabrijel Fišer. Njegov nagovor si lahko preberete spodaj.

***

Vsem skupaj želim dober popoldan,

zelo sem bil počaščen, ko sem prejel vabilo, da vas pozdravim na tem občnem zboru. Pravzaprav vas moram nagovoriti kot mestni svetnik, vendar vas bom vsaj malo tudi kot zdravnik, ki se pri svojem delu ukvarja med drugim tudi z boleznimi ožilja.

Zelo veliko vas je tu, in to mi daje misliti predvsem dvoje: prvič, da društvo že vrsto let aktivno in uspešno deluje, in drugič, da vas je veliko takih, ki se zavedate, da je skrb za zdravje srca in ožilja ključna za kvalitetno in dolgo življenje.

Tako kot avtomehaniki pravijo, da je motor srce vozila, tako lahko zdravniki rečemo, da je srce motor telesa; zdravo srce in zdravo ožilje sta najboljši pokazatelj biološke starosti posameznika.

Skrb za to bi se morala začeti že v mladosti, pravzaprav že v otroštvu, in sicer z zdravo prehrano, redno telesno dejavnostjo in omejevanjem škodljivih razvad. Prav zato vidim kot poslanstvo in nalogo društva, da v prihodnje privabi v svoje vrste tudi mlajše generacije. Srce in ožilje ne odpuščata in skozi celotno življenje nalagata na svoje stene škodljive obloge, le da traja več desetletij, preden to čutimo kot bolezen. Bolj kot skrbimo za zdravje srca in ožilja, kasneje se bolezen pojavi.

Počasi bom končal. Ne maram namreč dolgoveziti, saj se potem nit hitro izgubi in nihče več ne posluša.

Zaključiti pa le moram kot mestni svetnik: zdravje je seveda tako v interesu posameznika kakor tudi v interesu skupnosti, družbe in nenazadnje tudi oblasti. Zdrav občan lahko dejavno pripomore k napredku, gospodarskemu razvoju in delovni učinkovitosti in ostane zdrav, aktiven in neodvisen tudi v visoki starosti. Zato mora biti dolžnost mestne oblasti, da društvom, kakršno je Društvo za zdravje srca in ožilja, podružnica za severno Primorsko, pomaga po svojih najboljših močeh.

Srečno!

envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram